onsdag 7 juli 2010

Kriget är på väg!

Grattis Herrljunga till er nya bunker. Den är modern med dubbla rader av skottgluggar, kompakt och med tillhörande vallgrav på baksidan av kastellet (uttalas av någon märklig anledning "kapellet"). Vanligtvis byggde man liknande fort i gången tid för att mota främst den lede fi från Danmark. Nu var det ju lite drygt 300 år sedan dansken härjade här men kanske Herrljunga vet något som vi andra inte vet. Ska dansken åter anfalla eller kommer hotet från något annat håll? Modellen är något komplicerad då vallgraven inte blivit riktigt färdigbyggd, vallgravar brukar gå runt sin fästning men befinner sig än så länge bara på en sida av borgen.
Inuti finns en muralmålning precis som i gamla tider när man målade direkt på väggen så man har definitivt hållit sig till stilen. Arkitekten säger sig ha fått influenser från närliggande funkishus men i ärlighetens namn har jag sett flera bunkrar av den här typen i andra sammanhang och tycker att han definitivt kunde tagit inspiration från någon annan byggnad i området, Harabergets små stugor eller varför inte självaste prästgården. Det hade varit en utmaning!
Växtvalet runt vallgraven är enformigt och skötselkrävande. Varför inte modernisera sig lite, och skapa miljöer med nya former och färger. Nej bygg inga bunkrar och fasa icke längre dansken utan ta istället en tur över sundet och insup (inte sprit utan) kyrkornas miljöer i detta land av framsynthet i den gröna sektorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar